Houdt Google te vriend, gebruik SEO goed

SEO draait geheel om zoekmachinemarketingSearch Engine Optimalization, kortweg SEO, is, volgens Wikipedia, een onderdeel van zoekmachinemarketing en kan worden gedefinieerd als het geheel aan activiteiten bedoeld om een webpagina hoog te laten scoren in de organische zoekresultaten van een zoekmachine, op de voor die webpagina relevante trefwoorden.

In Nederland had Google in 2012 een marktaandeel van 93%. Wereldwijd lag dit marktaandeel op 65%. Naast Google worden in Nederland ook nog zoekmachines als Yahoo.nl (3%), Vinden.nl (3%) en Bing.nl (1%) gebruikt.

Marktaandeel zoekmachines in Nederland (2012). Bron: Nationale Search Engine monitor

Marktaandeel zoekmachines in Nederland (2012). Bron: Nationale Search Engine monitor

Met Google als grootste zoekmachine ter wereld is het dus belangrijk als het op SEO gaat  om Google te vriend te houden. Want, als je iets doet wat Google niet leuk vindt, dan wordt je genadeloos afgestraft. In 2012 lanceerde Google bijvoorbeeld een update in haar zoek algoritme genaamd “Webspam algoritm update“. Dit algoritme gaat op zoek naar content spam en link stuffing en wanneer je de regels van Google overtreedt kan je site uit de index verwijderd worden of je daalt (tijdelijk) een aantalposities in de zoekmachineresultaten.

Straffen voorkomen
Voorkomen is beter dan genezen en daarom is het belangrijk om een website goed te optimaliseren. Ook overoptimalisatie wordt door Google afgestraft dus het is belangrijk om een goede balans te vinden. Maar wat moet je als webmaster of SEO-specialist vooral niet doen als je aan het optimaliseren bent?

  • Zoals eerder aangegeven wordt keyword en link stuffing absoluut niet gewaardeerd. Zorg er daarom voor dat het percentage van de keywords in de content tussen de 2 en de 5% ligt. Boven de 5% wordt door Google gezien als keyword stuffing en dus als overoptimalisatie
  • Een andere – en vooral hele foute – manier van optimalisatie is het verbergen van tekst in bijvoorbeeld de achtergrond van een website. De gebruiker ziet deze tekst niet, maar Google wel. Gelukkig is Google slim genoeg en deelt daarom ook flinke straffen uit voor deze vorm van “optimalisatie”.
  • Voorkom dat content op een website op meerdere plekken op het internet te vinden is. Google kan dan namelijk last bepalen welke site het meest relevant is voor een zoekopdracht. Een unieke tekst is daarom veel beter. Overigens is er geen duplicate content penalty, maar unieke content is beter voor je plek in de zoekresultaten.
  • Voorkom dat er naar jouw website gelinkt wordt van “duistere” websites en betaal ook niet voor links. Google weet wat “duistere” websites zijn en zij vertrouwen deze sites niet. Het gevolg is dan ook dat deze links een negatieve invloed hebben op je eigen zoekmachineresultaten.

Help! Ik ben gestraft door Google, wat nu?Crossroad-Coaching-Anderen-help-je-niet-altijd-door-ze-te-helpen1
Wanneer de richtlijnen van Google worden overtreden kan het zijn dat je gestraft wordt door Google. Het is vervolgens aan de webmaster of SEO-specialist om de oorzaak van de straf te achterhalen en op te lossen. Als Google het vervolgens eens is met de oplossing, dan kun je terugkomen in de zoekresultaten. Is Google het niet eens met de oplossing, dan blijf je gestraft. Maar, voorkomen is beter dan genezen, gebruik SEO goed, doe geen duistere dingen, dan houdt je Google te vriend en is er niets aan de hand.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>